اقدامات موثر بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز در جنگ ۱۲ روزه/ نوسانات دلار هیجانی و موقتی است
یک پژوهشگر حوزه اقتصادی و مالی گفت: در جنگ ۱۲ روزه معامله زیادی در بازار ارز صورت نمیگرفت و افزایش قیمت فقط روانی و موقتی بود.
محمدعلی رزاقی هریس، عضو انجمن مالی اسلامی ایران و پژوهشگر حوزه اقتصادی و مالی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا اظهار داشت: در زمان وقوع جنگ مستقیم بین ایران و رژیم صهیونیستی در بازار ارز معامله زیادی صورت نمیگرفت و افزایش قیمت فقط روانی و موقتی بود و شاهد بودیم پس از اینکه شرایط به ثبات برگشت قیمتها ریخت، البته که در حال حاضر هم باتوجه به تحریک انتظارات نرخ دلار اندکی بالا رفت، اما موقتی است و براساس تقاضای واقعی نیست.
رزاقی بیان کرد: افزایش حدود ۱۰ درصدی ارز در جنگ ۱۲ روزه قابل قبول است، چون در چنین شرایطی حجم نا اطمینانی در بازار ارز افزایش مییابد و این موضوع موجب احتکار و کاهش عرضه ارز میشود؛ بنابراین این نوسانات مورد انتظار و قابل قبول بود.
این عضو انجمن مالی اسلامی ایران عنوان کرد: پیش از جنگ مستقیم با رژیم صهیونیستی، نرخ ارز در برخی مواقع، بسیار بیش از این جهش میکرد. خوشبختانه بعد از اعلام آتش بس و شرایط نسبتا پایدار دیدیم که قیمت دلار دوباره به سطوح قبلی بازگشت که نشان داد افزایش قیمتها در شرایط بحرانی موقتی و هیجانی است.
وی افزود: در این راستا حمایت و همدلی و همراهی مردم و فعالان اقتصادی و حتی اقتدار نظامی ایران و … به آرامش بازار ارز و بازار کالاها نیز کمک کرد.
این پژوهشگر حوزه اقتصادی و مالی تصریح کرد: بانک مرکزی در این حوزه خوب بوده به طوری که روند تأمین ارز مناسب ارزیابی میشود؛ چرا که طبق آمار بانک مرکزی کل تأمین ارز از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا ۲۰ خرداد ۱۱ میلیارد دلار و برای کالاهای اساسی و دارو بیش از ۲ میلیارد دلار بوده و همچنین اقدام ویژه بانک مرکزی درخصوص تأمین یک میلیارد دلار برای کالاهای اساسی در چند روز که ۴۰۰ میلیون دلار آن طی ۲۴ ساعت انجام شد، مبیّن عملکرد خوب این نهاد است. در این راستا اقدامات بانک مرکزی قابل تحسین است.
طلا پشتوانه امن در شرایط بحران اقتصادی
وی افزود: از سوی دیگر میتوان به افزایش قابل توجه ذخایر طلا در ۳ سال اخیر نیز اشاره کرد. طبق آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰۰ تن طلا معادل ۸ میلیارد دلار وارد کشور شد که بخش قابل توجه آن، خریدهای بانک مرکزی بود و پیش از این، کمتر از ۲۰ تن واردات سالانه طلا داشتیم. در این خصوص رئیس بانک مرکزی اعلام کرده بود سال قبل ۲۰ درصد از ذخایر ارزی کشور به طلا تبدیل شد یعنی رتبه ۵ در بین بانکهای مرکزی جهان، که این موضوع پشتوانه خوبی برای پول ملی است و برای اقتصاد کشور بسیار مهم و دارای اهمیت است.
وی ادامه داد: طلا به دلیل داشتن ارزش ذاتی، میتواند به عنوان پشتوانهای برای حفظ ارزش پول ملی، کاهش وابستگی به ارزهای خارجی عمل و در نهایت اقتصاد کشور را تقویت کند. همچنین ذخایر طلا میتواند به عنوان یک سرمایه امن و استراتژیک در شرایط بحرانی و نوسانات اقتصادی عمل کرده و به کشور کمک کند تا در برابر شوکهای خارجی مقاومتر باشد.
رزاقی در پایان تاکید کرد: از دیگر سیاستها و اقدامات بانک مرکزی که حاکی از عملکرد مناسب و خوب در مدیریت بازار ارز و طلا است، میتوان به مداخله هوشمندانه بازارساز در بازار ارز و تتر، سیاست تثبیت ارز، راهاندازی بازار “پیش فروش ارز” برای تأمین مالی ۳ میلیارد دلاری در سال ۱۴۰۴، افزایش انگیزه بازگشت ارزصادرکنندگان خرد با راهاندازی “بازار ارز صادراتی”، جلوگیری از هیجانی شدن بازار با محدود کردن فعالیت کارگزاریهای رمز ارز اشاره کرد. همه این اقدامات نشانگر عملکرد خوب و آماده بودن بانک مرکزی در مقابل هرگونه شوک و هیجانات است.
منبع:
رسانه بانک مرکزی | ایبنا