تشدید هیجانات عامل قفل شدن صفهای فروش/ ابزارهایی که شرکتهای بورسی را رونق میدهند
غلبه هیجانات در بازار سرمایه باعث ایجاد صف فروش در بسیاری از نمادهای ارزشمند بورس شده است.
به گزارش خبرنگار ایبنا، بعد از ۱۲ روز جنگ ایران و اسرائیل و در اولین روز معاملاتی بازار سرمایه شاهد ریزش بازار سهام بودیم و این وصعیت در روزهای بعد هم ادامه پیدا کرد. اگرچه از امروز برخی سهام بازار متعادلتر شدند، با این حال اغلب سهمها در صف فروش قفل شدهاند.
اما کارشناسان بازار سرمایه عقیده دارند صفهای فروش به دلیل ایجاد هیجانات ناشی از جنگ ایجاد شده و از بازار سهام به سایر بازارها نیز سرایت کرده است، به طوری که این شرایط هیجانی موجب شده حتی یک صندوق که در خرید و فروش زعفران فعالیت دارد، با صف فروش مواجه شود. این در حالی است که قیمت زعفران نگین در بازار فیزیکی ۱۰۳ میلیون تومان است، اما واحدهای این صندوق در قیمت ۱۰۰ میلیون تومان در صف فروش قرار دارد.
این نوع معاملات نشان میدهد که هیجانات فروش در بازار بالا است و در زمانی که هیجانات بالا باشد، بسیاری فروشنده خواهند شد. در این زمان برخی حقوقیها شروع به اصلاح پرتفو کرده و در برخی از سهامها با حجم بالا وارد میشوند تا از این آشفته بازار، بازدهی مناسبی را کسب کنند.
حتی عرضه اولیهها نیز از این هیجانات در امان نماندهاند، به عنوان نمونه شرکت صنایع غذایی رضوی با نماد “نان” که به تازگی عرضه اولیه شده، در ابتدای معاملات روز شنبه صف خرید بود، در ادامه سهام داران خرد، شروع به فروش هیجانی کردند و قیمت سهم ریزش کرد، اما در نیمه بازار، حقوقیها اقدام به خرید سنگین در این نماد کردند و مجدداً سهم در صف خرید قفل شد؛ بنابراین افرادی که فروشنده سهام “نان” بودند، ضرر کردند و حقوقیهایی که فرصت را مناسب دانستند، سهام “نان” را خریداری کرده و بازدهی مناسبی را به دست آوردند.
متاسفانه آپشنهای اختیار معامله، وضع به مراتب بدتری نسبت به سهام دارند، به طوری که آپشنهای اختیار معامله سهمها تا ۹۰ درصد ریزش قیمتی را تجربه کردهاند.
همه این عوامل نشان میدهد به دلیل دید تشدید هیجانات، سهام داران خرد در حال حاضر داراییهای خود را مفت به فروش میرسانند.
البته قسمتی از فشار فروش بهخاطر این است که دو هفته بازار بسته بوده و برخیها نیاز به نقدینگی دارند.
به عقیده کارشناسان اقتصادی بازار سرمایه بعد از اوراق و سپرده بانکی باید از بالاترین اطمینان برخوردار باشد، چون برگه سهام یا واحد صندوق در هر صورت بنام شماست و بدترین اتفاقها هم رخ دهد، بازهم برگه سهام یا واحد صندوقی که دارید به نام شما باقی میماند.
در این شرایط کارشناسان بازار سرمایه توصیه میکنند که سهامداران خرد از فروش هیجانی خودداری کنند، چرا که حقوقیهای فرصت طلب سهام آنها را مفت خواهند خرید.
گزارشهای ماهانه شرکتهای بورسی حکایت از این دارد که بیشتر شرکتها تولید و درآمد خود را در خرداد ماه افزایش دادهاند. این موضوع تایید میکند که جنگ ایران و اسرائیل مانع رشد تولید در کشور نشده است، بنابراین ریزش بازار سهام توجیه منطقی ندارد.
بهبود تامین مالی شرکتهای بورسی
از طرف دیگر بانک مرکزی ابزارهایی را ایجاد کرده که شرکتهای بزرگ بورسی بویژه شرکتهای صادرات محور میتوانند از این ابزارها استفاده کنند. این ابزارهای تامین مالی نوین در تامین مالی ارزی کاربرد دارند.
این ابزارهای نوین به رشد تولید و اقتصاد کمک شایانی میکنند و در نتیجه، آینده بازار سهام را روشن میکنند.
این ابزارها شامل راهاندازی «بازار امتیاز صادراتی»، «بازار پیش فروش ارز» و «اوراق گواهی ارزی» است. شرکتها میتوانند با این ابزارها تامین مالی کنند تا هم چرخ تولید و صادرات کشور بخوبی بچرخد و هم روند سودآوری آنها که مهمترین خواسته سهامداران است، ادامه یابد.
منبع:
رسانه بانک مرکزی | ایبنا